ПРЕС-АНОНС УРОЧИСТОЇ ЦЕРЕМОНІЇ ПЕРЕДАЧІ УНІКАЛЬНОГО АРТЕФАКТУ – МЕЧА КАРОЛІНГСЬКОГО ТИПУ, КІНЦЯ Х-ГО СТОЛІТТЯ

 5 березня (вівторок) о  12:00 у Будинку митрополита,  Національного заповідника “Софія Київська”, відбудеться  урочиста церемонія передачі Комунальному закладу Львівської обласної ради «Історико-краєзнавчий музей» унікального артефакту – Меча каролінгського типу, кінця Х-го століття, вилученого у контрабандистів, під час спільної операції українськими та естонськими правоохоронцями.

В урочистій церемонії візьмуть участь: Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, Міністр культури України Євген Нищук, мер міста Винники Львівської області Володимир  Квурт, директор КЗЛьвівської обласної ради «Історико-краєзнавчий музей» Ігор Тимець, представники Національного науково-дослідного реставраційного центру України.

Меч каролінгського типу, кінця Х-го століття («Меч Вікінга») – унікальний взірець середньовічного зброярського мистецтва, знайдений на Львівщині, був нелегально вивезений за межі України, однак на естонській митниці порушників було затримано. Меч було повернуто на територію України та передано на реставрацію до Національного науково-дослідного реставраційного центру України.

Оздоблення та символіка даного меча свідчать про те, що він міг належати військовій еліті, а характерні втрати срібної інкрустації, деталей декору – що його використовували протягом тривалого часу, можливо, передавали в спадок як реліквію. Тепер ця унікальна річ буде експонуватися в КЗ ЛОР «Історико-краєзнавчий музей» (м. Львів-Винники).

Місце та час проведення: 5 березня (вівторок) о 12.00,  м. Київ, вул. Володимирська, 24, Будинок митрополита (2-й поверх) Національного заповідника “Софія Київська”.

Акредитація для представників ЗМІ: тел. 234-15-36, ел.адреса: presa@mincult.gov.ua.

Відео про меч знаходиться за посиланням.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *