Запрошуємо відвідати нову експозицію музею, що відкрилася в межах реалізації проекту «Малі міста – великі враження»

Запрошуємо відвідати нову експозицію музею, де будуть представлені археологічні артефакти Західного регіону України, серед яких, зокрема, «меч вікінгів», один із трьох у світі казанів із зображенням свебських воїнів, фрагмент кам’яної плитки зі «смайликом», та інші унікальні артефакти. Адреса: м. Винники, вул. Галицька, 26. КЗ ЛОР «Історико-краєзнавчий музей».

У новій експозиції кожен відвідувач матиме змогу дізнатися про історію нашого регіону з найдавніших часів і до ХVІІІ ст. У музеї представлені унікальні артефакти, які археологам вдалося віднайти, досліджуючи пам’ятки Західного Побужжя і Верхнього Подністер’я впродовж кількох десятків років.

Перший зал розповідає про історію регіону від 10 тис. років до н. е. і до V ст. до н. е. та охоплює такі історичні періоди, як палеоліт, мезоліт, неоліт, енеоліт, добу бронзи і раннього заліза. Саме тут ви зможете побачити фрагмент кам’яної плитки зі «смайликом», дізнатися про життя і побут населення трипільської культури, оглянути рідкісний вотивний скарб бронзових виробів.

Про історії нашого краю у І тис. н. е. розповідає другий зал. Окрасою цієї частини експозиції, безсумнівно, є т. зв. «Меч вікінга», а також матеріали із дослідження могильника римського часу у Карові, які нещодавно поповнили фондову збірку музею : вироби зі скла , прикраси, зброя, унікальний бронзовий казан, імпортна римська кераміка тощо.

У третьому залі ви дізнаєтеся про історію формування нашої держави протягом Х – ХVІІІ ст. на основі огляду артефактів із літописних міст Звенигорода, Буська, Галича та Пліснеська, а також Львова. Кожен із представлених артефактів розповідає про побут тогочасного міщанина, дає інформацію про його заняття, ремесла.

Експозиція нового музею покликана популяризувати археологію, застосовуючи для цього нові технології. Саме широке використання ілюстративного матеріалу, відеороликів, звукових ефектів та різноманітних реконструкцій доступно та якісно розкриває цікаві сторінки історії. Експозиція є цікавою не тільки науковцям, а й усім, хто хоче більше дізнатися про історію нашого краю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *