КЗ ЛОР « Історико-краєзнавчий музей» запрошує на виставку картин Георгія Косміаді за адресою: м. Винники, вул. Івасюка 5.

Організатори: Арт-Ательє Георгія Косміаді, Рівненський обласний краєзнавчий музей, КЗ ЛОР «Історико-краєзнавчий музей».
Георгій КОСМІАДІ – визначний художник, архітектор та педагог.
За 27 років свого перебування в Німеччині художник презентував понад 40 мистецьких виставок.
Пейзажі, натюрморти, картини на релігійну тематику виконував у різних техніках: олійний живопис, темпера, монотипія.
Його доробок — 5 тисяч картин.
Автор мріяв, щоб ця спадщина прислужилася Україні. Його мрію здійснила донька Надія.

Життєпис.
Народився 24 березня 1886 року у місті Нальчик, (нині Кабардино-Балкарія). У 1901–1904 роках навчався в архітектурній школі в Баку. З 1905 року навчання в художній студії Серова у Москві.
У 1905–1912 роках Косміаді — помічник окружного архітектора Москви, здійснював архітектурний догляд за Кремлем. Був добре знайомий із Сергієм Рахманіновим.
У 1914 році відряджений до Рівного у складі 5-ої російської армії, 6-го Будівельного загону, що прикривав тили царської армії під час Першої світової війни. Працював на потреби армії, зводячи мости, лазні, тимчасові казарми. У 1916 році був нагороджений орденом св. Станіслава III ступеня. У 1915 одружився з етнічною німкенею Фрідою-Бріґіттою Герман. У 1917 році після Жовтневого перевороту у Росії, Георгій Косміаді приймає рішення залишитися в Рівному. Через деякий час до нього з Москви приїжджає молода дружина. Художник проживав з родиною по вул. Круча 3 (тепер не існує) аж до еміграції в Німеччину. Зараз провулок носить ім’я кобзаря Остапа Вересая, будинок № 3 знесли. Старожили пам’ятають шикарні різьблені двері які були в цьому будинку. Тут у Рівному народилися їхні діти. Подружжя швидко вивчили українську і польську мови і легко інтегрувалися в місцеве соціальне середовище. Георгій починає працювати викладачем малювання, креслення, каліграфії у всіх 5 гімназіях міста (українській, російській, польській, єврейській).
Організовував поетичні вечори, театральні вистави, вчив дітей ліпити, вишивати, різьбі по дереву, постійно організовував і проводив виставки дитячих робіт. За сприяння Георгія Косміаді в Рівному було відкрито дитячу художню школу, в яку він був призначений керівником. У 1923 році в сім’ї народжується дочка Надія, потім син Володимир. У 1936 році в Варшавській художній академії організовується велика виставка картин учнів рівненських гімназій. Журі відбирає 67 кращих дитячих робіт на першу Міжнародну виставку дитячого малюнка в Парижі, яка відбулася в 1937 році. Георгій Петрович пробував себе у Рівному і як архітектор. Сьогодні у місті збережена двоповерхова споруда з мансардою, проект якої розробив Г. П. Косміаді. У 30-х роках Георгій Петрович проектував кінотеатр «Ампір», розписаний у грецькому стилі. Ця будівля, відома мешканцям Рівного як кінотеатр «Партизан», була зруйнована у 2007 році. У 1939 році після приходу Червоної армії до Рівного, родина виїхала до німецької Польщі, а згодом емігрувала до Гамбурга. У 1940–1945 рр. працював художником – оформлювачем Державної опери. З 1945 року після виходу на пенсію працює як вільний художник. Багато картин пише в техніці — монотипії та олійному живописі, акварелі, гуаші. Георгій Петрович помер 22 травня 1967 року.
Частина картин Георгія Косміаді нині зберігається у Гамбурзі. Одна з вулиць м. Рівне названа іменем Георгія Петровича Косміаді.

                

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *