22 жовтня о 17 год. у приміщенні КЗ ЛОР «Історико-краєзнавчий музей» за адресою м. Винники, вул. Івасюка 5 відбудеться презентація фільму Юліана Дороша «Біля джерел народної творчості. Кінонариси про гуцульських народних майстрів»

22 жовтня у приміщенні КЗ ЛОР «Історико-краєзнавчий музей» за адресою м. Винники, вул. Івасюка 5 відбулася презентація фільму Юліана Дороша «Біля джерел народної творчості. Кінонариси про гуцульських народних майстрів». В титрах фільму чітко вказано, що автором фільму є Юліан Дорош, фільм відзнятий «Косівщина-Львів. 1965-1971 роки». Фільм має присвяту: «Пам’яті Льва Долинського та Данила Фіголя – моїх товаришів молодості цей фільм присвячую».
Оригінальні титри на залишають підстав для сумніву в авторстві, місцевості та часу зйомок фільму. Загальна тривалість фільму близько 36 хвилин, переважно фільм знятий на чорно-білу плівку, але з кольоровими вставками. На плівці відсутня звукова доріжка. Фільм знятий на 16-міліметрову кіноплівку. З цього можна зробити припущення, що фільм мав бути озвучений в студійних умовах і звукова доріжка втрачена, або її не існувало зовсім. Фільм демонструє роботу народних майстрів Гуцульщини.
Відомо що в цей час Юліан Дорош співпрацював з Львівським телебаченням і знімав різні документальні фільми. Оскільки фільм не опинився в фондах телебачення, можна зробити припущення, що він не демонструвався, чи, з якихось причин не підійшов для демонстрації в ефірі.
Зі спогадів Юліана Дороша є всі підстави вважати що цей фільм став остатнім в його кінематографічній кар’єрі.
Фільм оцифрований Ігорем Ткачиком упродовж березня-квітня 2020 року. Для зручності сприйняття, Ігор Ткачик доповнив відеоряд своєю версією звукового супроводу.
Фільм презентували Роман Метельський та Ігор Ткачик.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *