З 10 березня 2021 року КЗ ЛОР «Історико-краєзнавчий музей» запрошує відвідати дві виставки світлин Юліана Дороша

З 10 березня 2021 року КЗ ЛОР «Історико-краєзнавчий музей» запрошує відвідати дві виставки світлин Юліана Дороша – талановитого фотохудожника, члена УФОТО, етнографа, краєзнавця, пластуна, автора низки підручників з фотомистецтва, ілюстрованих альбомів та документальних фільмів.
На першій виставці «Світ в обʹєктиві Юліана Дороша» вперше представлені світлини з музейної збірки (поч. і серед. ХХ ст.), присвячені містові, де значну частину свого життя прожив Митець: Львів, його історичні памʹятки, міські вулиці і парки. Другу виставку складають світлини Юліана Дороша, що передають побут, традиції та життя населення історико-географічних областей Покуття і Гуцульщини. Ці світлини із приватного архіву доньки режисера В. Блондиненка – Патрисії Блондин-Сенборн із міста Клівленд (Штат Огайо, США). Дванадцять оригінальних фотографій із села Раковець-на-Дністрі (Івано-Франківська обл.) та інших місць регіону, підписаних автором, сьогодні зберігаються в Українському Музеї-Архіві (УМА) у Клівленді (США). Ці світлини віднайшов, оцифрував та привіз в Україну та має намір передати Історико-краєзнавчого музею Олександр Дебич – незалежний кінопродюсер, дослідник кіно української діаспори. Науково ідентифікувати фото допомогла дослідниця Ірина Патрон.
Після відкриття виставок відбувся перегляд документального фільму Юліана Дороша «Останній салют командирові» (1938 р.), який є репортажем із урочистого похорону генерала Української Галицької Армії Мирона Тарнавського. Фільм свого часу був вивезений до США і вже там озвучений – це дає змогу розпізнати відомих громадсько-політичних і культурних діячів. Сподіваємося, що сенсаційні кадри із Митрополитом Андреєм Шептицьким (досі вважалося, що єдине доступне відео, на якому знято Його Ексцеленцію, – документальний фільм «Свято молоді» 1930 р.) та кардиналом Йосифом Сліпим привернуть увагу українських істориків і культурологів.
Участь у заходах взяв голова комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку обласної ради Володимир Квурт, який привітав присутніх від імені керівництва та депутатського корпусу обласної ради. «Незважаючи на те, що сьогодні країна знаходиться в стані війни, реформування різних галузей, фінансових проблем, приємно, що є люди, ентузіасти, меценати, яким не байдужа історія і культура нашої держави. Маємо зберігати і примножувати нашу культурну спадщину, адже це те, що робить нас українцями, те, що береже пам’ять про наших нащадків. Вже тривалий час у Львові обговорюють питання створення фотомузею, і я сподіваюся, що він матиме ім’я Юліана Дороша», – зазначив під час виступу Володимир Квурт.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *