14 травня о 15.00 год. КЗ ЛОР «Історико-краєзнавчий музей» запрошує на закриття виставки живопису відомого львівського художника Володимира Патика «Збережена таїна прадавньої культури» до виставкової зали музею за адресою м. Винники, вул. Івасюка 5. Під час закриття виставки відбудеться погашення марки.

14 травня о 15.00 год. КЗ ЛОР «Історико-краєзнавчий музей» запрошує на закриття виставки живопису відомого львівського художника Володимира Патика «Збережена таїна прадавньої культури» до виставкової зали музею за адресою м. Винники, вул. Івасюка 5. Під час закриття виставки відбудеться погашення марки.
Володимир Патик – класик і творець історії мистецтва, народний художник України, лауреат Шевченківської премії. Легендарна і титанічна особистість, що формувала прогресивну художню і національну свідомість в умовах тоталітарного режиму. ”Більш ніж 50 років був і залишається візитною карткою галицької школи малярства.” Його сприйняття світу кольорове і оптимістичне, тому в історії українського мистецтва XX століття він лишає чи не найяскравіший слід.

«Я вмію малювати краще, ніж писати чи промовляти. Природа наділила мене працездатністю й пам’яттю відтворювати побачене через багато років. Моїми ідеалами є краса – природи і жіноча, людська доброта і правда.
За моє творче життя вимальовано до 600 кг фарби, замальовано до 1 875 км полотна і зрисовано 1,5 тонни паперу. Я був 16,5 років у дорозі, 1632 дні в залах музею, 27 місяців за кордоном, а решту часу провів у своїй майстерні…»

Краєвиди, котрі художник фіксував у численних творчих подорожах, натюрморти, портрети, абстрактні композиції, – все це позначене особливою пластикою, інтенсивним колоритом й експресивною манерою письма, що відображає його імпульсивну, невгамовну вдачу, сповнену невичерпного оптимізму, життєлюбства, захоплення красою природи та людини.
Виставка В. Патика презентує частину праць митця як одну велику панораму, в якій виявлено його велику любов до рідного краю. Національна особливість чітко проглядається в його живописному темпераменті, смаку, манері, в його баченні кольору і форми, в тих багатогранних зв’язках з навколишнім світом, яка визначає характер і направленість його творчого процесу.

Володимир Йосипович Патик (9 жовтня 1926, с. Чорний Острів, Бібрський повіт, Львівське воєводство, Польща — 28 серпня 2016, м. Львів, Україна) — український живописець, пейзажист, майстер натюрморту. Член Спілки Художників України з 1958 року, Заслужений художник України (1996), лауреат Національної премії ім. Т. Г. Шевченка (1999), Народний художник України (2006). Почесний громадянин Львова.
Народився в селі Чорний Острів Бібрського повіту Львівського воєводства Польща). Навчався у художньо-промисловій школі. У 1953 році закінчив Львівський інститут прикладного та декоративного мистецтва (викладачі — Роман Сельський, Микола Федюк, Йосип Бокшай). Володимир Патик об’їздив майже всю Україну, бував у Карпатах, далеко на півночі Росії, в Мурманську, малював у Прибалтиці, Сибіру, Середній Азії — і всюди митця захоплювала краса природи, люди та їхні заняття. Таким чином, вироблялася власна живописна манера Патика, його особливий, темпераментний почерк. Митець вдається до контрастів червоного й зеленого, оранжево-жовтого і синьо-фіолетового, червоного й білого, до різноманітних технічних засобів — мозаїки, фрески, найбільше — до олійного живопису, пастелі, різних графічних засобів. Останнім часом (від 1990-х) головну формотворчу роль у мистецькій манері майстра відіграє чистий колір, що підвищує емоційну активність картини і підкреслює декоративне вирішення композицій. Володимирові Патику близькі українська ікона і тосканські примітиви, мозаїки і живописці італійського Проторенесансу.
У 1996 році Володимиру Йосиповичу було присвоєно почесне звання Заслуженого художника України, а у 1999 році присуджено Шевченківську премію за серію робіт «Земля Шевченка» і твори останніх років.
2 листопада 2009 року президент України Віктор Ющенко за визначний особистий внесок у розвиток українського образотворчого мистецтва, багаторічну плідну творчу діяльність та високий професіоналізм, нагородив Народного художника України Володимира Патика орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня.
28 серпня 2016 року, один з найвидатніших митців в українському малярстві другої половини ХХ століття, яскравий представник галицької школи живопису, Народний художник України Володимир Йосипович Патик відійшов у вічність. Поховали митця на Личаківському цвинтарі у Львові

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *