Музейний комплекс історії, культури та побуту етнічних українців (перспективний проект)

При Історико-краєзнавчому музеї з 1998 р. працює відділ депортованих українців з Надсяння, Лемківщини, Холмщини та Підляшшя. За цей час науковими працівниками зібрано тисячі експонатів, пов’язаних з життям виселених українців (документи, фотографії, друковані та періодичні видання, речі побуту, мистецькі твори), організовано десятки тематичних виставок. Фондова збірка музею нараховує понад 10000 археологічних артефактів, які ілюструють давню історію західноукраїнських земель. Щорічно територією Львівської та Тернопільської областей силами музею організовуються етнографічні експедиції по збору експонатів.

Налагоджено співпрацю з обласними товариствами „Надсяння”, „Холмщина”, „Лемківщина”, а також з представниками української діаспори в США, Канаді, Аргентині, Франції, Німеччині, Польщі.

У грудні 2005 року для будівництва Музейного комплексу у м.Винники Львівської області виділено ділянку розміром 1,5 га. поблизу важливих міжнародних трас, у 2007 році отримано державний акт на право постійного користування земельною ділянкою.

Будівництво Музейного комплексу історії, культури та побуту етнічних українців Надсяння, Холмщини, Лемківщини, Підляшшя з сектором історії української еміграції в м. Винники ( згідно указу Президента №1330/2005) – справа державної ваги і пріоритетне завдання управління культури і туризму ЛОДА та нашого музею зокрема.

Завдяки сприянню Львівської обласної ради та управління культури і туризму виділено кошти для виготовлення проектно-кошторисної документації. Створено оргкомітет з метою будівництва музейного комплексу, який затвердив проектні пропозиції і концепцію Музейного комплексу, яка була попередньо апробована на двох міжнародних наукових конференціях. Проект було представлено на Міжнародному економічному форумі.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *