Унікальні “Дари у світ “Вальхалли” з Винник

 

Вчора, 9 листопада 2017 року, у КЗ ЛОР “Історико-краєзнавчий музей” розпочала свою роботу триденна Міжнародна наукова конференція “Міграції і інновації: у пошуках первинності ідей, речей і людей”, що зібрала провідних науковців не тільки з усієї України, але й з-за кордону – Польщі, Білорусії, Молдови.

“Ця наукова конференція вже вкотре демонструє свій високий науковий рівень і для багатьох служить прикладом, коли історична наука може об’єднувати науковців з різних країн, тому що ми говоримо про слово науки”, – наголосив міський голова Винник Володимир Квурт.

В рамках конференції було відкрито унікальну виставку “Дари у світ “Вальхалли” (нові поховальні пам’ятки давніх германців на території Західної України)” на якій представлено археологічні матеріали виявлені в Сокальському р-ні Львівської обл.

“Археологічні дослідження, які проводили в Сокальському районі – це спільна експедиція Історико-краєзнавчого музею та Львівського національного університету ім. І.Франка, яка відкрила дійсно науково значиму пам’ятку археології та унікальну пам’ятку для території України. Це могильник періоду кінця І – середини ІІ ст. нашої ери, який пов’язаний з міграціями германських племен з території Вісло-Одерського межиріччя через територію України в Подунав’я до границь Римської імперії.

Цінність пам’ятки в тому, що по-перше – ми знайшли матеріали тих племен, яких тут ніби не мало би бути, що розширює нашу історію, міграційні шляхи і т.п. По-друге – це унікальні для території України матеріали, ми маємо припущення, що частина свебських племен, рухаючись в Подунав’я трохи відхилилася від основного напряму через Центральну Європу, а пройшли через територію Західної України”, – розповів керівник експедиції кандидат історичних наук, доцент кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки ЛНУ ім. І.Франка Ярослав Онищук.

У двох досліджених кремаційних захороненнях було виявлено надзвичайно важливі для європейської та світової археології знахідки, в тому числі рідкісні для нашої території.

«Частина з цих речей – випадкова знахідка у Сокальському районі, яка зацікавила наших науковців: списи, мечі, металеві вироби. Тож було прийняте рішення про проведення археологічних досліджень на Сокальщині. Матеріал з розкопок став унікальним, ми знайшли дуже багате поховання, серед найцінніших предметів якого римські імпорти, частини великої глиняної червонолакової посудини (т.зв. «terra siggilata»), скляні предмети, кераміка, унікальні бронзові казани з головами свебських вождів, яких у Європі є всього лише три. Два попередні були виявлені в багатих князівських похованнях в Чехії (Мишув) та Польщі (Чернувко). Тож матеріал, який ми сьогодні маємо гідний найкращих музеїв Європи та може там експонуватися.

Також на виставці представлено речі, які теж виставляються вперше, але походять з інших розкопок, наприклад з Нового Яричева та Судової Вишні» – поділився директор музею Ігор Тимець.

Археологічні дослідження проводилися спільно науковцями КЗ ЛОР «Історико-краєзнавчий музей» та кафедри археології Львівського національного університету імені Івана Франка у липні 2017 року і зараз знахідки вперше експонуються в Історико-краєзнавчому музеї.

“Це уже не перша виставка музею на якій я побував. Всі вони підготовані дуже фахово, дуже промовисто, але сьогоднішня виставка є унікальною, адже здобуток археологів нашого університету і Винниківського музею є дуже вагомими та на європейському рівні. Я вражений виставкою, адже її міг би прийняти Лувр чи Британський музей”, – розповів декан історичного факультету ЛНУ ім. І.Франка Роман Шуст.

“Цьогоріч музей уже дивував нас презентаціями своїх виставок, але сьогоднішня виставка є унікальною, адже представлені експонати стануть окрасою і гордістю не лише м.Винник, а й цілої України. Надзвичайно приємно, що до таких виставок долучаються науковці і що така співпраця продовжується та з’являються нові критерії, нові шляхи у розвитку історичної науки» – зазначив під час відкриття виставки начальник відділу мистецтв департаменту культури Львівської ОДА Василь Гладкий.

Що ж до подальших студій, то науковці мають намір продовжити роботу над пошуком подібних знахідок та мають надію, що це не буде особистою справою працівників музею, але й держава зацікавиться унікальною знахідкою і продовжить фінансувати наукові дослідження.

Джерело: photo-lviv.in.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *