Однією з найвідоміших мисткинь (художниця, графік, ілюстраторка книжок, майстриня народної вибійки) в історії Винник є Ірина Банах-Твердохліб. Вона з’явилася на світ 27 березня 1918 р. у місті Винники, де минули її дитячі та юнацькі роки. Померла 17 травня 2013 р. у США.

До сторіччя від дня народження непересічної винниківчанки Історико-краєзнавчий музей міста Винник представив виставку, в основі якої картини, одяг, листи з іменними марками на конвертах Ірини Банах-Твердохліб, що дбайливо збережені у фондах музею.

У виставковій залі можна оглянути картини «Мої улюблені квіти» (полотно, олія, 1973), «Моя країна» (полотно, олія, 1986), ікону Божої Матері (полотно, олія, 1979), лінорити «Птиця весни» (1985) і «Соняшники» (1989), особливо захоплюють сукня, блуза, серветка, скатертина (тканина, акрил), що оздоблені вибійкою.

«Для відвідувачів на виставці розмістили світлину мисткині, біографічні відомості та інформація про її творчі здобутки, – розповіла заввідділу музею Лариса Караваєва. –  У 1939 році Ірина вступила на навчання до Державного інституту пластичного мистецтва у Львові. Одним із її викладачів був Микола Федюк. Після закінчення мистецьких студій влаштувалася працювати викладачем у Середній фаховій жіночій школі. Мистецьку освіту здобула в Інституті прикладного та декоративного мистецтва (1943) і Рочестерському технологічному інституті на відділі мистецтва. У 1944 році виїхала до Австрії, а згодом – до Німеччини, Америки. Після 1949 року її роботи експонували на численних виставках у Канаді та Америці, а з 1990-их років і в Україні. Найцікавішою ділянкою прикладного мистецтва, де мисткиня проявила себе, вважаю роботи в техніці емалі. Вони яскраві, вишукані, вражають прозорістю барв».

Талановиті роботи винниківчанки не залишилися непоміченими за кордоном. Ірина Банах-Твердохліб була членом Мистецького клубу в Рочестері, Об’єднання українських митців в Америці. Мисткиня зібрала матеріал і написала книгу про історію вибійки.

Уся її творча діяльність важлива тим, що Ірина Банах-Твердохліб демонструвала світові українське мистецтво, популяризувала її за межами рідної землі.

Співорганізатор виставки – бібліотека-філія № 34 ЦБС для дорослих.

    

    

    

    

    

    

  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *