Міжнародна наукова конференція на тему «СВІТ ЗБРОЇ: мисливські і воїнські звичаї та засоби в археологічному і етнологічному контексті»

18 листопада 2021 року у приміщенні виставкових залів КЗ ЛОР «Історико-краєзнавчий музей» на вул. Івасюка 5 у м. Винники о 10.00 год. відбудеться відкриття міжнародної наукової конференції на тему «СВІТ ЗБРОЇ: мисливські і воїнські звичаї та засоби в археологічному і етнологічному контексті».

Її організатори – КЗ ЛОР «Історико-краєзнавчий музей», Інститут археології Жешувського університету та кафедра археології та спеціальних галузей історичної науки Львівського національного університету імені Івана Франка (за підтримки Львівської обласної ради та Львівської обласної державної адміністрації).

Міжнародні конференції, на яких музей збирає десятки провідних науковців України та зарубіжжя, проводяться щорічно. Ця (вже одинадцята) міжнародна археологічна конференція вирішила поєднати дослідження двох суміжних дисциплін у цій проблематиці – археології і етнології, адже інтерпретація чи не половини археологічних джерел із означеного кола проблем базується якраз на етнологічних дослідженнях. Одним із основних атрибутів воїна є зброя. Вона супроводжує вояків і войовниць протягом всього життя, її ж клали нащадки їм у могилу. Що вирізняє воїна і мисливця, чи правомірний загалом цей поділ, чиє ремесло і звичаї можна вважати першими і давнішими, яким чином мисливські і воїнські звичаї проявляються в археологічних реаліях – ці питання досі залишаються актуальними для науки і на низку з них учасники конференції і подискутують.

У рамках конференції буде представлено дві тематичні виставки. 

Перша – «Городище у Хотинці – західна брама Скіфії» – є презентацією результатів археологічних досліджень сенсаційного городища скіфського часу на польському Прикарпатті, які проводилися багаторічним партнером музею – Жешувським університетом та Національним науковим центром Польщі.

 

 

Друга виставка представляє найновіші фондові надходження артефактів з археологічних пам’яток Західної України, які досліджували провідні археологічні інституції Львова впродовж останніх років.

Конференція працюватиме 18-19 листопада. Кращі наукові статті учасників конференцій будуть надруковані у черговому тематичному випуску наукового видання «Наукові студії».

Програма конференції Світ зброї 2021

Також буде проводитися онлайн-трансляція за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=23II9Mi20M0

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *