До 115 річниці від дня народження Юліана Дороша – виставка світлин “ГАЛИЧИНА”

 З 25 червня 2024 року КЗ ЛОР «Історико-краєзнавчий музей» запрошує на огляд виставки «ГАЛИЧИНА» за адресою: м. Винники, вул. Івасюка 5. 

Виставка присвячена пам’яті талановитого фотохудожника, члена УФОТО, етнографа, краєзнавця, пластуна, автора низки підручників з фотомистецтва, ілюстрованих альбомів та документальних фільмів Юліана Дороша.

Виставку складають світлини Юліана Дороша, що передають побут, традиції та життя населення історико-географічних областей Покуття і Гуцульщини у  ХХ ст. з фондової збірки  КЗ ЛОР «Історико-краєзнавчий музей», представлені на 32 стендах.

Світлини Юліана Дороша ілюструють унікальність культури Галичини, викликаючи значний інтерес у етнографів, мистецтвознавців, художників, тощо і є важливим загальнонаціональним надбанням. На жаль, багато з пам’яток археології, архітектури, етнографії, які зображені на світлинах, сьогодні безповоротно втрачені. Тому світлини є важливим джерелом для подальших досліджень та популяризації нашої матеріальної та нематеріальної спадщини.

 

Юліан Дорош (1909-1982) – визначний український фотограф-художник, корифей західноукраїнської кінематографії, етнограф, член-засновник Українського фотографічного товариства. Більше 50 років саме він займав чільне місце у мистецькій фотографії Львова. Творчість Юліана Дороша – це унікальні світлини ХХ ст., що розкривають неповторні сторінки історії, культури та побуту Галичини. Сьогодні кіно- та фотоархів митця викликає значне зацікавлення, в ряді музеїв проводяться тематичні виставки та конференції, присвячені дослідженню фото спадщини відомого етнографа та дослідника.

Фотомитець Юліан Дорош єдиний, хто здійснив фотофіксацію етнографії  регіону Покуття початку ХХ століття. Його світлини є безцінним джерелом вивчення традицій, ремесел, побуту та світогляду українців, що жили на Покутті, Гуцульщині, Бойківщині, Буковині та Волині.

Його фотографії на даний час прикрашають фондові колекції кращих музеїв Польщі, Словаччини, Угорщини та Чехії. Міжнародна спільнота дуже високо цінує Юліана Дороша, який був серед провідних фотографів світу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *