Запрошуємо на виставку збаразьких килимів

 

 

23 лютого 2024 року  о 14 год. КЗ ЛОР «Історико-краєзнавчий музей» запрошує на відкриття виставки «Килимові скарби Збаразького краю» з фондів Національного заповідника «Замки Тернопілля» за адресою: м. Винники, вул. Івасюка 5.

У експозиції виставки представлено понад 20 унікальних збаразьких килимів.

Цей вид декоративно-прикладного мистецтва розвинувся з простого ткацтва. З часом, коли  для окремих майстрів килимарство ставало основним промислом – робили ширші ткацькі верстати, для того щоб була  можливість ткати суцільний килим із складним художнім оформлення.

Упродовж багатьох століть у народному килимарстві України йшов складний процес формування і розвитку своєрідних орнаментальних форм. Квітуча, багатобарвна українська природа була постійним джерелом натхнення для народних майстрів.

В килимарстві розвивалися обидва види орнаменту — рослинний і геометричний.

Також на Збаражчині сформувалися осередки килимарської справи, ті що ближчі до Збаража  –  с. Кобилля, с. Шили, с. Вищі Луб’янки  та інші.

Саме з цих сіл у фонди Національного заповідника «Замки Тернопілля» надійшла найбільша кількість тканих виробів декоративно–прикладного мистецтва, котрі датуються кінцем ХІХ–початком ХХ століття.

У колекції килимів, яка нараховує понад 50 виробів, двох однакових не знайдеться. Кожен з них має свої особливі рішення орнаменту та кольорової гами.

Рослинні килими Збаражчини виступають у декількох варіантах. У найдавніших зразках  мотиви мають вигляд розміщених по кілька в ряд на всю висоту килима розложистих галузок, інколи посаджені у невеликі вазони. Тло таких килимів найчастіше яскраво-червоне з оранжевим відтінком або біле.

Такі килими залишаються найцікавішими і найбільш високохудожніми. Саме в горизонтальних килимах вазонного типу найяскравіше проявилися закладені в них великі декоративні можливості.

Найчастіше зустрічаються килими, в центрі яких витканий пишний букет квітів, по периметру – вінок , або менші букетики з таких же квіточок.

Геометричні орнаменти також прикрашали настінні килими. Звичайно, вони облямовані каймою, яка інколи на вужчих сторонах килима подвійна. Центральне поле здебільшого оздоблюється безперервним рапортом узору, який утворюється з повторенням восьмикутних розет або ступінчастих ромбів, розміщених прямими, скісними рядами або в шаховому порядку. Фон поля коричневий, білий або жовтий. Важливу роль в орнаментально-композиційній будові килимів відіграють кайма, обрамування, торочки тощо.

Народне килимарство — яскрава сторінка в історії українського народного мистецтва. Чудові килими з їх надзвичайним багатством узорів, різноманітністю композиції і вишуканістю колориту, належать до кращих здобутків українського декоративно-прикладного мистецтва минулого.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *